Natuurfeest Tongelaar 23 oktober

Spelen met natuur tijdens Natuurfeest Tongelaar

Heel veel spullen die wij in de winkel kopen kun je ook heel goed zelf maken. De natuur geeft ons eigenlijk alles wat we nodig hebben. Tijdens Natuurfeest Tongelaar zetten 80 vrijwilligers en natuurliefhebbers zich in om met kinderen aan de slag te gaan in dit thema. Van brood bakken tot tekenen met zelfgemaakt houtskool. Van hutten bouwen zonder spijkers tot vuur maken zonder lucifers. Natuurlijk zijn de Natuurprofessor en Avonturenboswachter er ook om je alles te leren over de dieren, bomen en paddenstoelen op Tongelaar.

Natuurfeest Tongelaar is een educatieve dag voor kinderen tot 12 jaar en wordt zondag 23 oktober voor de tweede keer georganiseerd op het prachtige Landgoed Tongelaar.

Zelf inkt maken en houtskool
Juf Karline van de Slow Living Academy geeft mini-lesjes ‘inkt maken’ aan 7+ kinderen. Na de workshop kun je zelf thuis aan het werk met ingrediënten uit de natuur en je eigen kleurtjes  maken. Voor wie meteen aan de slag wil ligt teken- en aquarelpapier klaar.

De boomgaard is met een heuse Kinderuniversiteit ook de plek waar je Wilgen-Baas Jac de Cock kunt vinden. Met een heel team vlechters gaat hij ouders en kinderen helpen om manden en hutten te vlechten van wilgentenen. Of dromenvangers en indianen-praatstokken. Zoveel te kiezen!

Een Goei Leven kun je leren
Gezonde voeding is het stokpaardje van Het Smaakcentrum van Martien Bos en Een Goei Leven Land van Cuijk. Samen organiseren ze een Kooktheater in de wei om te koken met de kids. Met producten uit onze eigen regio worden mini-pizza’s gemaakt en gebakken in de buitenoven.

Tijdens de Groentebingo van Chef kok Jeroen van den Heuvel leren kinderen verschillende groentes kennen. Alle groentjes voor het Kooktheater worden gesponsord door Peer Schraven van Compliment BV uit Zeeland en het pizzadeeg door Bakker Jos Verkerk uit Langenboom.

Ook mogen de kinderen zelf een ‘deegje zetten’ met bakkers Marius en Jos. Om dat vervolgens aan een stok te roosteren boven een kampvuurtje. Leuk weetje: in het deeg zit muesli van granen van landgoed Tongelaar. Die stonden deze zomer nog op de akkers en zijn daarna verwerkt bij graanpletterij Meesters van de Halm in Heeswijk-Dinther.

Boomklimmen, slootje scheppen, de vloer is lava
Echte buitenkids hoeven zich niet te vervelen tijdens Natuurfeest Tongelaar. Scouting Grave en Mill maken een apenbrug-parcours en organiseren stoere activiteiten vanuit het Bushcraft-kampje.

Voor grotere kinderen vertrekt er om 13 uur een Natuurfotografie-workshop met Ester van Gemert.  Ester is als Natuurfotograaf vaak te vinden op Tongelaar. Haar oma woonde vroeger in de oude boerderij dus ze kent het landgoed op haar duimpje. Neem je smartphone mee en leer net zulke mooie foto’s maken als Ester.

Schrijf je in!
Voor alle leeftijden zijn er leuke activiteiten te doen. Schrijf kinderen (4 t/m 12 jaar) in via www.natuurfeesttongelaar.nl. Deelname kost € 5,00 per kind*. Voor dit bedrag kun je de hele dag meedoen! (Ouders hebben gratis toegang.)

Natuurfeest Tongelaar wordt georganiseerd door vrijwilligers van Brabants Landschap, Kasteel TongelaarSmaakcentrum Land van CuijkOntdekMillStichting Een Goei LevenIVN de Groene OverlaatScouting Mill en Scouting Grave. Dankzij een bijdrage van Dik Groen Fonds kunnen ook dit jaar weer 50 kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben gratis meedoen. 

  • Natuurfeest Tongelaar
  • 23 okt. 2022
  • 00 tot 17.00 uur
  • Kasteel Tongelaar
  • € 5,00
  • Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill (Niet op Google maps rijden!!)
  • natuurfeesttongelaar.nl

Onze activiteiten zijn gericht op kinderen tussen 4-12 jaar, hier hebben wij onze materialen op ingekocht en we hebben rekening gehouden met voldoende uitdaging voor alle leeftijden. Zonder polsbandje (toegangskaartje) mag er niet worden deelgenomen aan de diverse activiteiten. Wil je kind van 3 of 12+ ook meedoen, dan dien je hiervoor ook een toegangskaartje aan te schaffen.

Bron afbeeldingen: Kristel Beelen

Tongelaar natuurfeest 23 oktober - bushcraft