Dementievriendelijk Cuijk

Op weg naar een dementievriendelijk Cuijk

Er staat een oudere vrouw midden op straat, ze oogt onrustig en verward en lijkt niet te weten waar ze is. Wat doe je dan? Gewoon maar negeren? Of stap je op haar af en spreek je haar aan? Maar hoe doe je dat het beste?

Er is sinds enige tijd in de media veel aandacht voor dementie. Niet zo vreemd als je bedenkt dat in Nederland één op de vijf mensen dementie krijgt en zij het grootste deel van het ziekteproces gewoon thuis wonen, met hulp van hun naasten. De kans is dus groot dat je op een of andere manier met dementie te maken krijgt.

Werkgroepen Dementievriendelijke Gemeente

De gemeente Land van Cuijk wil graag een ‘dementievriendelijke’ gemeente worden. Een gemeente waar mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat omstanders weten hoe ze kunnen helpen. Om dit te realiseren zijn er in Land van Cuijk vijf werkgroepen opgericht met mensen uit o.a. de zorg, maatschappelijke organisaties en lokale ondernemers. Deze werkgroepen brengen het onderwerp op diverse manieren onder de aandacht en bieden ook een training aan: ‘Goed omgaan met dementie’. In de training leer je de signalen van dementie herkennen en hoe je iemand met dementie kunt helpen.

Olievlek In Cuijk zijn Christa Nijkamp en Joop Bosmans (Jumbo) de kartrekkers voor deze training. “We willen vooral ook bewustwording creëren”, vertelt Joop desgevraagd. “Om te beginnen, hebben we de dorps- en wijkraden voor een training uitgenodigd. Via hen hopen we weer nieuwe deelnemers te vinden voor de trainingen die volgend jaar op de planning staan. Zo moet het zich uiteindelijk als een olievlek verder door de gemeente verspreiden.”

Training volgen?

Van onze dorpsraad of wijkraad hebben heeft al een aantal mensen de training gevolgd. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat het een interessante en vooral leerzame avond was! Wilt u dit jaar deze training graag bijwonen? Stuur dan een mailtje naar: joop.bosmans@jumbo.com met in de onderwerpregel ‘training dementie’.

U kunt zich opgeven voor de volgende data:

  • 28 februari
  • 9 mei
  • 5 september
  • 7 november

Tijden zijn van 19.00-21.30 uur en de locatie is: MFA de Valuwe in Cuijk. U ontvangt meer informatie zodra u zich heeft aangemeld. De trainingen zijn gratis.

Liever meteen aan de slag? Op www.samendementrievriendelijk.nl/trainingen kun je je kennis testen en diverse gratis online trainingen volgen.

Bron afbeelding: www.samendementievriendelijk.nl