Volg training omgaan met dementie

Dementie Vriendelijke Gemeente Land van Cuijk (DVG)

In Nederland krijgt een op de vijf Nederlanders dementie en zij wonen het grootste deel van het ziekteproces gewoon thuis, met hulp van naasten.De DVG Land van Cuijk stelt zich tot doel dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving. Om dit doel te bereiken is er vanaf 2018 in elke voormalige gemeente een werkgroep ‘Dementie Vriendelijke Gemeenschap’ opgericht.

Deze werkgroepen willen gezamenlijk de kennis van dementie binnen de gemeente vergroten middels diverse activiteiten. U moet dan bijvoorbeeld denken aan:

 • Tijdens de nationale jaarlijkse ‘dag van dementie’ informatie verstrekken aan passanten van een stand bij diverse plaatsen in elke voormalige gemeente zoals het gemeentehuis, wijkaccommodatie en een zorginstelling.
 • Gedurende het jaar trainingen geven “GOED omgaan met dementie”.Hiervoor worden onder andere leden van wijk-en dorpsraden, sportclubs, verenigingen en ondernemers uitgenodigd. Zij worden dan na afloop gevraagd om als ambassadeursdeze trainingen te promoten.
Inhoud van de training
 1. Wat is dementie?
  Dementie is een hersenziekte, waarbij mensen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is niet te genezen.
 2. Hoe herken je iemand met dementie?
  Er zijn 10 signalen: vergeetachtigheid, problemen met dagelijkse handelingen, vergissingen in tijd en plaats, taalproblemen, kwijtraken van spullen, slecht beoordelingsvermogen, terugtrekkenuit sociale activiteiten, verandering in gedrag en karakter, onrust en problemen met zien.
 3. Hoe ga je GOED om met dementie?
  G is van geruststellen
  O is van oogcontact
  E is van even meedenken
  D is van dankjewel

Deze punten worden besproken en daarbij ondersteund met beeldmateriaal en verhalen uit de praktijk. Tijdens deze training wordt je kennis vergroot en leer je hoe je moet en kunt handelen. Zo ontstaat er een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert,van slager, bakker, sportclub, biljartclub, enzovoort. En kunnen mensen met dementie gewoon boodschappen doen, naar hun vereniging gaan of naar de bibliotheek. Een gemeenschap die helpt, wanneer zij het even niet meer weten.

Belangstelling om mee te doen?

Hebt u na het lezen van dit artikel belangstelling voor de Werkgroep DVG Cuijk, neem dan contact op met Henk Ermers via h.ermers@pantein.nl

Gratis training!

Wilt u deelnemen aan de gratis training, dan kunt u contact opnemen met Joop Bosman, e-mailadres: dementievriendelijkcuijk@gmail.com

De data van de trainingen zijn: 9 mei, 5 september en 7 november. Deze trainingen vinden plaats in MFA de Valuwe van 19.00 tot 21.30 uur.

Bron afbeelding: www.samendementievriendelijk.nl